Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který dnešní standard splňuje.

Aktualizovat

Na vašem soukromí nám záleží

Tyto webové stránky používají základní funkční cookie k zajištění svého správného fungování a sledovací cookie k pochopení toho, jak se stránkami pracujete. Kliknutím na tlačítko „Povolit vše“ souhlasíte s používáním cookies.

Podrobnější informace o tom, jak cookies zpracováváme, naleznete v našich Podmínkách ochrany osobních údajů.

Cukrovarnictví

EXPOZICE CUKROVARNICTVÍ

Hlavním cílem této expozice je představit historii výroby cukru v českých zemích od  prvopočátků. K vidění jsou různé druhy homolí, kostky, kubesy i obří kostka o hraně     1 m. Dozvíte se, co je melasa či sirob a seznámíte se s významnými osobnostmi tohoto odvětví.

Nahlédnout Vás necháme i do cukrovarské laboratoře, kde uvidíte krystal sacharózy o hmotnosti 5 kg. Ten je v současné době největší v České republice. Toto vše a mnohé další naleznete v renesančním objektu bývalé sýpky z 16. století.

Velké technologické celky a strojní zařízení používané v cukrovarech můžete shlédnout v dalších prostorách, které sloužily jako stodola či kravín.

PŘEDSTAVUJEME

  • manufakturní začátky cukrovarnické výroby 
  • vývoj technologie v cukrovarnickém průmyslu
  • osobnosti českého cukrovarnického průmyslu
  • cukrovary v Čechách a na Moravě
  • technologie výroby cukru a její vývoj 
  • modely technologických zařízení

Otevírací doba
(celoročně)

Po–Ne 9–12, 13–17 hod.
(24.–25. 12., 31. 12.–1. 1. ZAVŘENO)

2024 © DobrovickáMuzea.cz