Co dokáže kvasinka
Kvasinky nám pomáhají v mnoha oborech. Při kynutí těsta, výrobě piva, vína, octa a lihu. Takže něco o tom, jak to vlastně funguje...
Výukový program pro 8.–9. třídu ZŠ
Zaměření:
· objevení podstaty kvašení (životní cyklus kvasinky, kvasinka pod mikroskopem)
· produkty lihového kvašení v běžném životě
· výroba a využití lihu – líh pitný, technický a biolíh
· praktická ukázka lihového kvašení a kvasinek
· pracovní list s tematickými úkoly
· prohlídka lihovarské expozice II. prohlídkového okruhu
· zájmově a časově upravená prohlídka
· využití mezipředmětových vztahů
· aktivní poznávání formou dialogu a praktických ukázek
Organizační pokyny:
· doba trvání programu: cca 2 hodiny včetně přestávky
· cena programu: 80 Kč/osoba, 1 pedagogický doprovod na 15 dětí zdarma
· nutné objednání předem
Možný doplňující program:
· film „Výroba cukru a lihu v Dobrovici“ (cca 15 min – zdarma)
· exkurze do lihovaru v Dobrovici – největší a nejmodernější průmyslový lihovar v ČR (cca 60 min – 100 Kč/osoba)